Cum transferi fişiere wireless între iPhone, Android și Windows, Linux, Mac OS X

de: Alexandru Puiu
20 11. 2014

Deşi pare o problemă foarte complicată, la întrebarea „cum “ între mai multe telefoane sau un un telefon şi un PC, există un răspuns simplu.

În urmă cu câţiva ani, pe vremea când aveam cu toţii telefoane Nokia, ne transferam deseori tonuri de apel, fotografii, notiţe şi alte tipuri de documente. Apariţia primului iPhone a redus funcţionalitatea protocolului Bluetooth doar la sisteme handsfree, iar pe Android situaţia nu este decât un pic mai simplă. Chiar dacă există câteva soluţii pentru a transfera fotografii şi alte câteva , AirDrop al celor de la Apple fiind una dintre cele mai populare, nu este foarte facilă realizarea aceluiaşi . Pentru că lucrez de mulţi ani cu iPad-uri şi iPhone-uri şi mi-aş fi dorit să nu le mai leg la PC dacă vreau să transfer rapid nişte documente, filme sau imagini, într-un sens sau în altul, întrebarea cum transferi fişiere wireless m-a măcinat de mult timp. Partea bună este că am găsit şi o soluţie, iar aceasta nu se rezumă doar la gadgeturi cu iOS sau sisteme cu Windows, ci şi la Android, Linux sau Mac OS X.

Cum transferi fişiere wireless între mobile şi PC-uri – primul pas

Deşi sunt convins că există mai multe soluţii decât cea găsită de mine, din experienţă mi se pare una dintre cele mai facile. Aceasta implică utilizarea unei aplicaţii intitulată foarte sugestiv File Drop. Este realizată de un chinez pe numele de Dian Xiong, student la Drept în cadrul Universităţii Peking. După cum se poate vedea şi în captura de mai sus, este disponibilă pentru aproape orice platformă, cu mici menţiuni. Pe un dispozitiv Apple aveţi nevoie de minimum iOS 7, iar pe Android de minimum 3.0.

În ceea ce priveşte sistemele cu Windows, rulează pe orice versiune de la Windows XP la Windows 8.1. Pentru a descărca versiunile de care aveţi nevoie faceţi click pe această adresă. Dacă vreţi să instalaţi File Drop pe un iPhone sau iPad, acesta este link-ul de iTunes Store. Merită să aveţi în vedere faptul că, în cazul unui Android, este disponibil direct fişierul APK la această adresă. Pentru a-l instala pe acesta din urmă, s-ar putea să fie necesar să bifaţi în secţiunea de securitate din meniul de configurare al telefonului „Instalaţi aplicaţii din surse necunoscute“, dacă nu cumva este bifat deja.

Cel mai important este că, indiferent de varianta pe care o preferaţi, aplicaţia este gratuită. Este adevărat că pe iOS include o bară de reclame în partea de sus a ferestrei, dar cu o achiziţie in-app opţională de un dolar puteţi scăpa şi de aceea. Din momentul în care v-aţi instalat aplicaţia, puteţi transfera orice fel de fişiere între orice tip de dispozitive. Nu există nici un fel de restricţie, de tip sau dimensiune.

Cum transferi fişiere wireless între iOS, Android, Windows, Linux şi OS X

Am făcut mai multe teste în toate direcţiile între iPhone-uri, iPad-uri şi PC, fără nici un fel de surprize neplăcute. În fiecare caz, interfaţa este una foarte intuitivă şi uşor de folosit.

Pe PC îmi aduce aminte de interfaţa de pe Mac OS X pentru Air Drop. La prima pornire, s-ar putea să fie necesar să vă daţi acordul să o adăugaţi ca o excepţie la firewall-ul din Windows. După cum se poate vedea în captura de mai sus, scanează împrejurimile şi vă afişează dispozitivele din aceeaşi reţea wireless cu al vostru computer. În stânga sus, aveţi un buton de refresh pentru a reiniţia o căutare a aparatelor din zonă şi un buton intitulat Add New User. Acesta din urmă vă permite să introduceţi manual IP-ul unui gadget sau al unui alt computer care nu este recunoscut automat.

În dreapta sus, apare IP-ul sistemului vostru. Pentru a transfera un fişiere de pe PC este suficient să-l trageţi prin Drag & Drop din My Computer pe numele aparatului de destinaţie. În cazul de mai sus, un posibil nume ar fi PuiuiPhone 5S. Înainte de iniţierea unui transfer, posesorul respectivului smartphone, tabletă, PC sau Mac, trebuie să-şi dea acordul. Reversul medaliei este de asemenea valabil.

Nu este posibil ca cineva să transfere ceva pe computerul vostru fără să aprobaţi iniţierea transferului. Deşi nu scrie nicăieri în interfaţa aplicaţiei şi nici nu puteţi modifica această cale, toate fişierele transferate prin File Drop se duc direct pe desktop-ul sistemului vostru. Ca urmare, dacă vă deranjează, după finalizarea transferului le puteţi muta de acolo oriunde în altă parte. Din experienţă vă recomand să aveţi grijă la transferul fişierelor cu acelaşi nume, deoarece aplicaţia le suprascrie implicit, fără să vi se ceară acordul. Astfel dacă aveţi pe desktop o fotografie intitulată Photo 2, o altă fotografie cu acelaşi nume transferată prin File Drop o va înlocui pe prima fără nici un fel de intervenţie din partea voastră.

Cum transferi fişiere wireless între iOS sau Android şi orice altceva

Deşi capturile de ecran sunt realizate pe iOS, interfaţa aplicaţiei este identică şi pe Android. După ce aţi instalat versiunea de File Drop aferentă platformei voastre, la prima rulare veţi fi întâmpinaţi de o interfaţă similară cu orice alt file manager. În respectiva interfaţă puteţi adăuga clipuri sau imagini din galeria telefonului, puteţi crea foarte uşor directoare pentru a vă sorta conţinutul şi tot aici vor apărea toate documentele pe care le veţi recepţiona. Tot de aici, puteţi crea notiţe pe care să le salvaţi in-app, să le păstraţi pe telefon sau să le transferaţi ulterior.

Pagina de configurare a aplicaţiei nu include decât posibilitatea schimbării numelui cu care dispozitivul vostru apare în fereastra de File Drop a altor utilizatori. O mare parte dintre documentele pe care le puteţi salva în aplicaţie, prin File Drop le puteţi şi deschide. Acest detaliu contează însă mai puţin, având în vedere că orice document, clip video sau fotografie poate fi deschisă într-o aplicaţie terţă pe care o aveţi instalată pe telefon.

Pentru a recepţiona unul sau mai multe fişiere, în primul rând, trebuie să faceţi un tap pe butonul + din colţul din stânga jos al interfeţei. Instant va fi deschisă o fereastră cu titlul „Receive Files“ pe care vă va fi afişat IP-ul dispozitivului vostru. Doar acum, dispozitivul vostru apare în fereastra de File Drop a altor utilizatori ai aplicaţiei şi aceştia pot iniţia un transfer de date. File Drop suportă şi transferul de fişiere prin Bluetooth. Dacă optaţi pentru această variantă, atunci când accesaţi meniul de recepţie al fişierelor nu va mai fi afişată o adresă.

Trebuie, în schimb, să aveţi grijă să fie activat serviciul Bluetooth în meniul de configurare al dispozitivului Apple sau al celui cu Android. Similar cu captura de mai jos, dacă cineva doreşte să vă trimită un fişier, puteţi apăsa atât pe Accept cât şi pe Decline. Acesta din urmă defineşte refuzul transferului. Evoluţia transferului va fi evidenţiată printr-o bară de încărcare. Merită menţionat că am făcut experimente cu fişiere de până la 100MB cu succes şi sunt convins că nu aş fi întâmpinat probleme nici cu fişiere mai mari.

Pentru a trimite documente de pe iPhone-ul, iPad-ul sau Androidul vostru trebuie să urmaţi câţiva paşi care încep cu definirea fişierelor de interes din fereastra File Drop. Faceţi un tap pe butonul edit din dreapta sus, marcaţi documentele pe care le vreţi transferate şi apăsaţi pe icoana din dreapta sus a ferestrei cu un pătrat din care iese o săgeata. Va fi afişat un meniu din care puteţi alege să copiaţi acele fişiere, să le ştergeţi sau să le trimiteţi prin File Drop.

Optaţi pentru ultima variantă şi va fi afişată o fereastră nouă în care sunt afişate terminalele sau sistemele din împrejurimi care rulează aceeaşi aplicaţie. În cazul meu, a fost vorba de Andreea’s iPhone şi Puiu PC. Am făcut un tap pe unul dintre ele şi am confirmat recepţia fişierelor de pe dispozitivul de destinaţie. Dacă se întâmplă să nu apară un telefon, tabletă, PC sau Mac în acest meniu, puteţi foarte uşor să introduceţi manual IP-ul respectivul aparat prin opţiunea Add another device.